Jídlo a pití
Itálie je celosvětově známá svou vinikající gastronomií. Ta se však v jednotlivých regionech poměrně dost liší. Co tedy v Bergamu ochutnat, objednat v restauraci nebo přivézt jako dárek z místní produkce?
Salámy a uzenářské výrobky
Bergamo je proslulé výrobou kvalitních uzenin. A to nejen salámů a šunek, ale nejrůznějších dalších pochutin. Proslulé v tomto oboru je uzenářství Gamba Edoardo, které nabízí vlastní produkci ručně dělaných uzenin s tradicí od roku 1880. V obchodech hledejte proto výrobky označené logem GE. Případně je možné navštívit podnikovou prodejnu na adrese Via Giuseppe Mazzini, 105, 24018 Villa d'Alme Bergamo.
Tradiční sýry
Produkce sýrů v okolí Bergama se může pochlubit devíti DOP (Denominazione di Origine Protetta) sýry, tedy sýry vysoké kvality, které se vyrábí pouze v těchto regionech. Jedná se o následující typy sýrů, Bitto, Formai de Mut, Gorgonzola Bergamo, Grana Padano, Provolone Valpadana, Quartirolo Lombardo, Salva Cremasco, Taleggio. Za zmínku stojí také sýr Strachitunt, zmínky o něm pocházejí ze 14. století a předpokládá se, že se brzy zařadí mezi sýry DOP. Nechcete-li sýry nakupovat supermarketu, ale dáváte přednost sýrárně nabízející produkci z celé Itálie, zkuste například Bufalapiu na adrese Via Silvio Spaventa 64, 24122, Bergamo.
Víno
Oblast Bergama a v podstatě celé Lombardie byla vždy proslulá pro svou produkci vína. Vinařská oblast má 15 DOC, 3 DOCG a 13 IGT označení kvality vína. Ochutnat jistě musíte Moscato di Scanzo DOCG, přezdívané také jako meditační víno.
Pivo
Ač to zní neuvěřitelně, v Bergamu a v jeho okolí je pivo poměrně oblíbené. Důkazem může být devět minipivovarů v oblasti. Jsou to Elav (Comun Nuovo), Endorama (Grassobbio), Maivisto (Sedrina), Maspy (Ponte San Pietro), Orobia (Gorle), Sguaraunda (Pagazzano), Val Cavallina (Endine Gaiano), HopSkin (Curno) and Via Priula (San Pellegrino Terme).
Olivový olej
Díky mikroklimatu okolí jezer může Bergámská oblast nabídnout velmi kvalitní olivový olej. Proslulé je především údolí Calepio a okolí jezera Iseo. A když olej z místní produkce, tak Sebino DOP extra virgin olive oil. Má velmi nízkou úroveň kyselosti a je bohatý na vitamíny a aromatické látky.
Minerální vody
Bergámské hory jsou bohaté na vláhu, řeky, jezera a prameny. Díky krystalicky čisté vodě nabídnou místní hory kvalitní a širokou paletu minerálních vod. K nejoblíbenějším patří Sanpellegrino, Bracca, Edelweiss, Pioda, Gaverina, San Carlo Spinone a Primula.
V restauraci
Krom tradiční italské pizzy a těstovin nabízejí často bergámské restaurace typické produkty. Prvním z nich jsou Casoncelli alla Bergamasca, což jsou těstoviny plněné místní klobásou, vejcem, česnekem a strouhankou, sypané špekem
Dalším zajímavým pokrmem je Hare Salmi - Val Seriana. Vzdáleně může připomínat náš guláš připravený ze zajíce. Hlavní ingredience jsou tedy zaječí maso, červené víno, divoké koření, česnek, mrkev a někdy také houby.
Velmi oblíbenou přílohou je polenta, neboli kukuřičná kaše. Ta je v Bergámu vyráběna pouze z místní kvalitní mouky. Její konzumace je rozšířena po celé severní Itálii.
Polenta e Osei je nejznámější sladká specialita z oblasti Bergama. Je vyrobena z piškotového dortu, čokolády, másla, lískových oříšků a rumu. Korpus dortu je posypaný žlutým marcipánem a žlutým cukrem, případně je politý vrstvou čokoládové polevy.
Scarpinocc de Par pak může být chutným slaným dezertem. Plněné taštičky parmazánem, strouhankou a česnekem si lze jednoduše připravit i doma.
Sladkou tečkou pak může být bábovka Donizetti. Jen díky tomu že je tak, může prý nést jméno slavného hudebníka Donizetiho. Je vyroben z mouky, bramborového škrobu, másla, cukru, vajec, kandovaného ananasu a meruňky, třešňového likéru a vanilky.
Tip na závěr
Vyzkoušejte pizzu prodávanou na váhu. Zajimavostí je také, že jednotlivé kousky od sebe prodavačky oddělují nůžkami. Poprvé jsem s takovým způsobem servírování pizzy setkal právě v Bergamu, později také v Římě. Takováto pizza je na tlustším těstě. Výhodou je, že můžete jednoduše vyzkoušet spoustu druhů. Pizzu stříhanou nůžkami můžete ochutnat například v pizzerii Il Fornaio na adrese Via Bartolomeo Colleoni 3, 24129 Bergamo. Velmi doprou pizzu nám naservírovali také v Pizzerii u horní stanice lanovky (pod hradem), restaurace má navíc úchvatný výhled na celé město a poměrně přijatelné ceny.
Chcete-li se jen rychle občerstvit v Horním městě, doporučuji navštívit stánek s občersvením u konečné stanice lanovky (z Dolního do Horního města). Stánek nabizí příjemné posezení na ulici i v krytém průchodu a spoustu druhů vynikajících pokrmů a dokonce i točené pivo.